En toen stonden we in de Holy Smoke in Zweden

Verslag van een korte roadtrip naar het Texas van Zweden.

 

Plots zag ik in mijn facebookfeed een workshop langskomen waarbij 2 pitmasters uit Texas zouden komen uitleggen hoe zij oa ribben en brisket low en slow bereiden.

Locatie : Holy Smoke BBQ restaurant, in Zweden.

 

Ik dacht meteen: hier moet ik naartoe.

Mijn ploegmaat Dimi zag dit ook zitten en dus besloten we om samen te rijden.

Rijden? Ja rijden. Holy Smoke ligt maar 1,5u rijden boven Kopenhagen, dus dat was perfect te doen. Een kleine roadtrip. Door 5 landen. Om te weten te komen hoe Brisket in Texas smaakt.

Maar Tom, je kan toch vliegen naar Kopenhagen en dan doorrijden? Dat kon ook, maar daar dacht ik pas aan, toen we al in Kopenhagen waren. Silly us. Typically me.

 

Maar goed: Holy Smoke wordt beschouwd als het beste BBQ restaurant in Zweden, en is opgebouwd zoals de BBQ joints in Texas.

Ze hebben een aantal authentieke Mill Scale Smoker staan 

Het is raw en cool en outdoor. Tijdens het jaar enkel open tijdens het jaar, in de zomer wel iedere dag. Als je er ooit naartoe gaat, volg gewoon je gps, want het ligt echt in de middle of nowhere. De bezoekers moeten echt wel wat afstand afleggen om daar te kunnen komen eten.  

Check it out 

In Brussel is er overigens ook een BBQ restaurant met dezelfde naam, maar ze zijn niet gerelateerd.

 

De Pitmasters waren Ernest Servantes en Leonard Botello

 

Ernest Servantes is een bekende pitmaster door het Tv programma BBQ Pit wars. Hij heeft ook 13 jaar lang BBQ competities gedaan, met vele overwinningen op zijn naam. De man weet dus wat hij doet.

 

Toen hij een jaar geleden besliste om een eigen BBQ restaurant te openen werd er dus reikhalzend uitgekeken naar wat hij daar zou doen.

Instant stonden er lange rijen voor zijn deur…

Bekijk zeker even dit filmpje

 

In Texas is er een magazine ( online : texasmonthly.com) waar ze iedere 4 jaar een lijst publiceren van de 50 beste BBQ plekken in Texas. De 50 beste, van de 3000 restaurants.

De top 10 kan je hier vinden: https://www.texasmonthly.com/interactive/top-50-bbq-2021/

En ja, Snows BBQ en Franklin staan er ook in…

 

Maar dus: net open, en jawel, Servantes komt meteen binnen op nr 4.

Ernest is echt een legende ;-)

 

Maar 4 is nog geen 3.

Op nr 3 staat Truth BBQ, van Leonard Botello.

Leonard, wij mochten Leo zeggen, is een hardwerkende pitmaster die zo opgaat in details.

4 jaar geleden werd hij voor het eerst opgenomen in de Texas Monthly lijst, en kwam meteen binnen in de top 10. Hij was ook de jongste Pitmaster ooit die dat klaar speelde.

In de laatste editie schoof hij door naar nr 3.

 

Lijstjes zijn subjectief, maar deze heren kunnen koken. Ze zijn top in hun kunnen.

En ze waren dus een aantal dagen in Zweden om ons te tonen hoe zij koken.

 

En dat was de reden waarom ik wilde gaan.

Dat, en Zweden is minder ver dan Texas.

 

Onderweg naar Zweden kom je wel enkele grote steden tegen, zoals Bremen, en Hamburg.

In deze laatste hebben we dan ook even gestopt, om in een BBQ restaurant een Hamburger te gaan eten. OMG, hebben jullie dat echt gedaan. Jawel, want zo zijn wij.

 

Next stop: Kopenhagen.

Omdat we wat tijd hadden hebben we een beetje aan sightseeing gedaan (Nyhavn en buurt) maar vooral waanzinnig lekker gegeten.

Voor wie binnenkort naar Kopenhagen gaat MOET langsgaan bij Fiskebaren.

Dit visrestaurant is een reden om terug te gaan, en enkel daar te gaan eten. Neem dan zeker de Blue Mossels. Dit waren echt de beste mosselen die ik ooit heb gegeten.

 

En dan was het zover. 1100 kilometers rijden en aankomen in the middle of nowhere. Check.

 

De workshop was vooral veel kijken en luisteren. En eten.

Veel eten.

Brisket, ribs, Jalepeno worsten, roasted chicken met rijst en beans, en tot slot nog een Whole Hog.

Man, we waren echt stuffed, maar Dimi waande zich meteen terug in Texas waar hij net naartoe was gegaan.

Er was een massa info te verkrijgen, die onze kennis zeker verrijkte en sommige zaken verhelderde. Een leerrijke workshop dus, maar vooral een super leuke ervaring.

We staan nameljk niet dagelijks een hele dag bij 2 pitmasters, waar we heel veel vragen aan konden stellen.

 

Ik had nog wat Belgisch bier meegenomen, en Ernest koos voor een Triple D’Anvers, terwijl Leonard voor een Triple Karmeliet koos.

Ze dronken ze op alsof het een pint was. Ze gaan het nooit leren 

 

We hebben veel foto’s genomen, dus het beeldverslag toont meer dan het te beschrijven

De tips en trick houden we nog even voor onszelf, of wat had je gedacht?

 

Reactie plaatsen

Reacties

Tom van Rooij
2 jaar geleden

Geweldig verslag en een prachtige trip.