Temperatuur onder controle houden

Misschien eens tijd voor een klein woordje over techniek.De voorbije weken is er toch bovengemiddeld vaak dezelfde vraag aan mij gesteld: ‘Hoe kan ik de temperatuur van mijn bbq regelen.’

Ik was de eerste keer een beetje verbaasd dat deze vraag nog werd gesteld, maar hoe meer ik er over nadacht hoe harder ik het begreep. Om een vleesje te grillen heb je gewoon een koude en warme zone nodig, maar voor meer ovengerechten vergt dat toch iets meer precisie.

In recepten staat nog al wel eens vaak: zet de oven op 200 graden, en dat doe je dan ook. Maar bij een bbq is dit allemaal niet zo eenvoudig, en vooral als je dat niet heel vaak doet. Het vergt namelijk een beetje oefening, maar toch zijn er bepaalde truukjes die je heel snel gaan helpen, en dit werkt voor zowel een gewone weber (kettle bbq) als voor een kamado.

Nu komt het theoretische deel, but wait for it…. Om vuur aan te wakkeren heb je lucht nodig, en omdat we eigenlijk niet willen staan blazen tegen een hoop houtskool hebben bbq’s daarvoor een luchtregelingssysteem. Dat is een schuif onderaan en wat gaatjes bovenaan. Tot hier niks nieuws.Hoe meer luchttoevoer, hoe meer je het vuur aanwakkert. Nog steeds niks nieuws onder de zon

Stel; het is warm in je huis en je wilt het wat laten afkoelen, en dan zetten we een raam of schuifraam open. Je kan hier niks regelen, behalve dat je het raam wat verder of minder ver kan openzetten. Maar als je je schuifraam helemaal hebt open staan en je zet aan de andere kant van je huis een raam open creëer je een lucht stroom, en die ga je onmiddellijk voelen.Door dat tweede raam wat meer of minder open te zetten kan je dit dus regelen. Hetzelfde is een kachel en een schoorsteen: 1 kant is continu open, en aan de kachel regel je de lucht toevoer en dus ook de temperatuur

Zo werkt een bbq ook, voor normaal gebruik om tot de meest voorkomende temperaturen te komen. (pakweg 180 tot 250 gr) 

Bij een Weber: de gaatjes in je deksel zet je helemaal open, en je regelt de luchttoevoer onderaan

Bij een Kamado werkt dit andersom: daar zet je de schuif onderaan helemaal open, en je regelt bovenaan aan de schijf boven. Daar kan je heel precies afstellen want de minimale verschuiving heeft meten effect op de temperatuur.

Het is overigens aan te raden om kleiner te beginnen en dan de temperatuur op te drijven dan andersom. Een bbq laten afkoelen duurt veel langer dan hem op te warmen.

Ik weet dat er een hoop mensen zijn die beweren dat dit niet klopt en dat je de beide schuiven  moet toeschuiven. Dat kan ook , maar dan maak je het moeilijker voor jezelf want je kan minder precies regelen.En uiteraard zijn er momenten dat je die moet toeschuiven, maar dan wil je een low and slow gerecht maken, of wil je de bbq afkoelen. Maar deze tip gaat over de meest voorkomende temperaturen voor een ovengerecht, op de bbq (bijv een varkenshaasje), met een normale hoeveelheid houtskool

Probeer het eens!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.