Frikandellen

Ja je leest het goed, die dingen die je alleen in de frituur bestelt. We lopen allemaal wel tegen het probleem aan dat als we bbqen en er zijn kleine kindjes aanwezig dat zij niet altijd die rokerige, te hard afgekruide vleesjes lusten. Daarom is dit een leuk alternatief, laat de diepvries frikandel ontdooien en bak ze rustig op een zacht vuur af. Serveer met wat saus. En zelfs de papa’s in het gezelschap zullen een beetje jaloers zijn. Ook heerlijk al late night snack met een pintje.

Lees meer »

Wortel Special

Vuur en de rook geven absoluut een extra dimensie aan de groente. Werk slim af met de juiste kruiden of sausjes of kazen en veel meer moet je niet hebben.

Lees meer »

Portobello sin carne

Naast dat stukje vlees of vis wil je ook wat groenten of een side dish op tafel hebben. Waarom eens niet de heerlijke gevulde portobello gevuld met chili sin carne proberen?

Lees meer »

Die deksele Finse plank!

Toen ik zo’n 12 jaar geleden mijn eerste Big Green Egg kocht wist ik niet dat ik in de jaren nadien een half kapitaal ging spenderen aan accesoires en andere bbq’s. Na wat smokers, kwam zo’n 4 jaar geleden ook een Ofyr in mijn tuin staan.En ongeveer zolang staat die Finse plank ook al op mijn to do list.

Lees meer »

Fast Food BBQ

Ik had nog wat kippedijen liggen en kwam een leuk ideetje tegen: lekkere crispy chicken tenders. Oftewel voor de kinderen : kip krokant

Lees meer »

BBQ Tapas: Zalm spiesje

Wat ik graag doe zijn soort van mini hapjes maken op de bbq. Tapas, tussengerechten, luxe apero. Noem het zoals je wilt. Een gepimpte oester, wat naanbrood met pulled pork of belegd met gerookte zalm zijn maar enkele voorbeelden van afgelopen zomer. Vanavond wilde ik mijn hele leuke gesmede spies gebruiken en daarom bedacht ik volgend hapje: Een zalm brochette gegaard op een Ceder houten plank op deze barbecoa skewer, gelakt met hoisin saus, afgewerkt met sesamzaad, met rode biet scheuten en wasabi noten. En een citroen. Het moet gezegd : top combo!En een ideaal hapje of voorgerecht!En dan nog een woordje techniek over zalm (of iets anders) garen op een ceder houten plank. Eigenlijk is er maar 1 correcte manier mijns inzien: Niet weken in water en je legt het plankje op de grill, direct boven het vuur, en dit gedurende enkele minuten. Het plankje gaat beginnen roken en warm worden. Als het wat zwart ziet en er komt rook van dan haal je het van de bbq en maak je een indirecte set up. Je legt het plankje met de aangebrande kant naar boven, indirect dus. Op de aangebrand kant leg je de zalm (of iets anders) en je sluit het deksel. Temperatuur op Max 180 gr. Als het te warm is ga je de eiwitten eruit zien lopen en dat wil je wat vermijden. Op deze manier krijg je meteen een rook injectie die je absoluut zal proeven. Dus, roken op een cederhouten plank doe je op een licht verkoolde kant van de plankEn de plank kan je ook nadien nog gebruiken. Dus da’s niet verloren.

Lees meer »