Pasta El Ragu

Enkele weken geleden sprak ik met een aantal vrienden af om gezellig te bbqen afgelopen weekend. Maar hoe dichter de dag nadert hoe groter de kans dat die echt letterlijk in het water valt. Hebben we allemaal al eens meegemaakt. En dus moest ik een oplossing bedenken, want willen bbqen maar niet in de regen willen staan…

Het werd een ouderwetse spaghetti avond maar dan wel authentiek en op de bbq gemaakt!Het enige wat je nodig hebt is een gietijzeren pot of een dutch oven.

Je stookt je bbq op voor een low en slow sessie op zo’n 140 a 150 graden, vult je pot met de nodige ingrediënten en laat die zo’n 5 uur op de kolen sudderen tot de saus helemaal is gereduceerd naar een stevige en overheerlijke vleesssaus

Dit recept is geen bolognaise saus, maar wel een Italiaanse ragu, volgens de Italiaanse manier:

Je stooft een wortel, een ui en selder stengel in de pot. Je doet er wat snippers pancetta bij en veel gehakt ( 3/4 rundergehakt en 1/4 varkensgehakt, zo’n 200 gr gehakt per persoon)Kruiden met peper en zout, verse tijm en rozemarijn, lookteentje, en koriander en komijnzaad. Je vult de pot verder met passata , runderbouilon en halve fles Italiaanse wijn. Let op welke wijn want je proeft die goed door. Ga voor een milde wijn. Zeker niet te stevig. Het vlees mag rijkelijk onderstaan want je gaat een langzaam inkoken. Ieder uur toch minstens 1 a 2 keer roeren zodat hij zeker niet aanbakt.

Het eerste uurtje laat ik het deksel nog op de dutch oven maar nadien suddert dit zonder deksel zodat het vocht kan verdampen en de saus kan inbinden.

Beetje proeven, beetje bijkruiden, pasta koken en in een mooie grote schaal mengen met de ragu. Afwerken met parmezaan, en wat verse koriander.

En zo wordt een regenachtige dag toch weer een festijn

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.