Een toevallige ontmoeting met het Menapisch varken

Goh… toevallig, ik was bij slagerij Dierendonck en zag een stuk spiering liggen. “Van het menapisch varken”.

Ik heb dus het varken niet echt ontmoet, en ik heb me ook even moeten inlezen over dit ras maar wat een verhaal!

Het menapisch varken is een zwijn, dat nijgt naar een everzwijn en zo’n 2000 jaar geleden leefde is in onze contreien, waar ook een Keltische stam, de Menapiers woonden. Ze hebben nog ten tijde van Ambiorix tegen de Romeinen gevochten, om je maar een idee te geven.

Onze gebieden waren vooral bossen en moerassen en daar leeft dus een dit varkensras. Bruine vacht, koppig, vetrijk vlees. Een delicatesse blijkt.

Maar door het werk van Van Dierendonck, een varkens fokker en een professor zijn ze erin geslaagd om door het dna te bekijken van enkele botten dit ras weer terug samen te stellen en te kweken. Vraag me niet hoe, daar moet Lieven Scheire maar een uitleg op geven. Of @hendrikvandierendonck zelf.

Maar sinds een paar jaar lopen er dus weer varkens rond die de Galliërs ook kweekten en aten.

Wat een verhaal, en dat lag daar gewoon in de koeltoog. 2,7 kg menapische varkensnek. Ik kon niet anders om daar met veel liefde een pulled pork van te maken. Ook heel curieus naar de smaak!

Na een dag te laten marineren in een rub, heeft deze prachtige nek bijna 9u op de @biggreenegg gelegen.

Na een uurtje rusten was het zo mals en sappig en lekker wobly ( is dat een woord?)En klaar om te pullen.

De hamvraag: hoe smaakt het?Ik heb uiteraard meteen geproefd, en het was lekker. Mooie diepe smaak, maar inderdaad ook wel vettiger dan ik gewoon ben en dat viel op. Dus ik vermoed dat je met een kleinere portie dan ook sneller verzadigd zal zijn

Het deed me herinneren aan toen ik eens stoofvlees maakte van waguy. Ik vond dat lekker maar ook veel te vettig

Dit varken integreert me zeker wel, en als ik ooit Hendrik van Dierendonck eens tegenkom dan wil ik hier met hem zeker eens over praten

De volgende keer als ik een spiering van het menapisch varken op de kop kan tikken overweeg ik om er toch eerder een coppa van te maken ipv pulled pork.

Maar morgen gaan we eerst genieten van deze pulled pork van een 2000 jaar oud ras.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.