BBQ gezelligheid

Tijdens deze regenachtige dagen is de zin naar een lekkere bbq wel wat minder is merk ik. Ik heb geen overkapping en ik kook niet graag in de regen. Persoonlijke voorkeur. Daarom had ik wat tijd om eens even na te denken over hoe wij eigenlijk bbqen, en hoe dat - gelukkig - toch ook aan het evolueren is. Tijd om die evolutie een klein duwtje in de rug te geven?

Als kind leerde ik dat barbecue vooral een familie/ gezinsmoment was. Mama bereidde alles in de keuken en iemand anders bakte het vlees af. Een mix aan vleesjes. Soms vis. Occasioneel een aardappel in zilverpapier.

Sindsdien is de normale keuken ook drastisch geëvolueerd, door invloeden van andere culturen, kruiden en smaken. Doordat de wereld aan onze voeten ligt zijn zeer veel ingrediënten ook gewoon te koop hier.

Ik merk echter op dat barbecuen bij zeer veel mensen nog steeds oldschool vleesjes afbakken is. Gelukkig is de gezelligheid van het moment gebleven. Dat moet. Niks gezelliger dan rond een warme bak met vuur te staan. Laten we dat vooral houden.

Iedere regio in de wereld barbecuet ook anders: de Amerikaanse stijl, de braai van Zuid Afrika, de Korean bbq, de plancha in Spanje, de Arabische vuurbeheersing, de Argentijnse asado, de Australische bbq feestjes... om er maar een paar te noemen.

En dat is logisch ook, iedereen leerde koken op een open vuur en eet wat hij ter plekke kan vinden. Andere dieren, andere kruiden en andere grondstoffen.

Hier in Europa hebben we veel zachthout en dat houtskool dat we maken daarvan is dus ook zacht. Leuk om te bbqen maar het verliest sneller zijn warmte en dus low en slow is dan minder ingeburgerd. Vleesjes afbakken ging dus prima. Overal is er een verklaring voor maar het zou leuk zijn als we dit jaar eens een flinke stap voorwaarts zetten in de verbreding van onze bbq cultuur. De bbq toestellen zijn er klaar voor. De ingrediënten zijn er. De juiste houtskolen liggen te wachten. Nu die thuis chefs nog.

Om mijn verhaaltje niet te lang te maken:Laten we stoppen met onze oldschool bbq en dus gedaan met een hoop salades met mayo en 10 verschillende vleesjes. Steek dat vuur aan en maak er en je apero hapjes, en je hoofdgerecht incl groenten en liefst nog een dessert op als je nog kan. Laat ons 1 vlees of vis kiezen en dat perfect bereiden. Laat ons zelf onze marinades kiezen en stoppen met die voorverpakte satés te kiezen. Laat ons meer groenten op de grill gooien en merken dat dit belachelijk lekker is.

Maar laat ons nooit de gezelligheid verliezen van samen te komen, samen te eten en te genieten van alle mooie dingen die er dan kunnen gebeuren.

Ik zal geregeld wat tips geven hoe we aardappelsalade dan kunnen vervangen. Als SOS Tom als het ware

De foto is 3 jaar geleden genomen op zo’n bbq met vrienden. Op de menu stonden oa gepofte wortels en aardappelen. Gerookte bloemkool, tomahawk en supergekruide champignons. De zure groentjes als een extraatje. En een goei fles barbaresco. Ik kan niet wachten om iedereen weer aan tafel te hebben

Laat het smaken alvast. X

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.