Ik doe mee aan het Belgisch Kampioenschap Low en Slow BBQ. Help! Deel 8

Het was alweer een maand geleden sinds de vorige wedstrijd, en op 14 & 15 mei 2022 werd voor de eerste keer Meetjesland BBQ wedstrijd georganiseerd, in Aalter.

Organisatoren waren FiveQ barbecueteam en Elkedag-bbq.be

En om meteen complimenten te geven: alles was zeer goed georganiseerd, het weer was geweldig, de sfeer was top. Maar over het gratis ontbijt op zondag ochtend gaat iedereen het nog lang hebben: dat was echt waanzinnig goed! Echt knap gedaan!

 

In de ranking stonden we voor deze wedstrijd op een hoopgevende plaats:

Ribs: 1

Pork: 2

Brisket : 3

Chicken 4

Overall : 4de

 

Waarom was dit hoopgevend: alles ligt zeer dicht bij elkaar, en enkel de beste 3 resultaten tellen mee.

Dus in deze 4de wedstrijd konden we wat minderen resultaten proberen te verbeteren.

 

Het rare is dat het klassement helemaal geen doel was bij aanvang van dit avontuur.

De enige duidelijke afspraak die Dimi en ik hebben gemaakt in het begin van het seizoen was: niet als  laatste eindigen.

Dat was ons doel.

 

Maar de resultaten zijn ons zeer goed gezind en iedere keer proberen we wat zaken te verbeteren.

Soms lukt dat, soms niet. Maar goed, de jury is subjectief, dus je moet zelf beslissen hoeveel waarde je eraan hecht voordat je radicale beslissingen zou nemen.

Wij doen alles in baby stapjes, om zo traag maar gestaag tot een receptuur te komen waar we volledig achter staan en weten dat deze ons niet ontgoochelt

Maar op dat punt stonden we nog niet.... en spoiler. alert.. nog steeds niet.

We hebben het gevoel dat het nog beter kan, en moet.

 

FiveQ staat ook in de top 4, maar omdat zij mee organiseren doen ze niet mee aan de wedstrijd en kunnen dus geen punten verbeteren. Dat is erg zuur voor hen, want het risico is dat iemand anders nu een ferme stap vooruit kan gaan.

Da's de theorie, maar zou het ook de realiteit worden?

 

19 teams, met weer de topploegen uit Nederland en Uk aanwezig en 3 teams uit de top 4 van de Belgische competitie, naast nog een aantal andere ploegen klaar om een goed resultaat neer te zetten, wat ook zou blijken...

 

We deden alles wat we hadden gepland, ondertussen konden we ook genieten van het feit dat ons zout, rub, en saus ook mooi in de shop van elke dag Bbq stond :-)

 

De wedstrijd:

Alles was op tijd binnen en we hadden een goed gevoel. zeker bij Kip en de Ribben.

Maar ja, dat weet je nooit....

 

En dan kwamen de punten....

Kip: geen vermelding, dus geen top 10. Vreemd, en tot nu nog steeds niet te verklaren.

Blijkt dat we 17de eindigden 😩

Ribben: geen vermelding en de moed zakte in onze schoenen na de uitslag van de kip,

maar dan: op nr 1: Barbecoa! Onze eerste categorie win! Ik kan voldaan sterven nu!

Pork: 6de plek. Meer zat er wellicht niet in, toch tevreden mee.

Brisket: ja die was goed, maar volgens ons wel het minste van de 4 categorieën... en plots krijgen we een walk op de 4de plaats! Een evenaring van ons beste Brisket resultaat so far.

 

Er waren zoveel andere ploegen die hoog eindigden, waardoor het echt niet te voorzien was wie dan overall goed ging scoren... 

Maar het lot was ons immens goed gezind... want we eindigden overall op de 2de plek, op 3,5 punten achter de winnaar Southern Dutch.

De 2de plaats,  dat heet dan RGC, oftewel Reserve Grand Champion.

Dit is in competitie bbq een echt fantastisch resultaat. Iets waar iedere ploeg tevreden mee is.

En tot slot werden we Beste Belg en hebben we weer een extra kans om te worden geloot om naar The Jack te gaan in US ;☺️

 

We worden er vaak over aangesproken, dat we een beregoed seizoen hebben,... en als newbie kan ik het soms allemaal niet zo goed vatten want we halen sinds de eerste wedstrijd goeie resultaten, we presteren eigenlijk zeer consistent hoog... en dat resulteert natuurlijk in een mooie ranking van het BK.

 

Ja jongens, het is een leuk spelletje, dus als iemand na het lezen van deze ervaringen beslist om ook eens mee te doen; laat je dus niet tegenhouden ... het is heel leuk, en kost je maar één arm en soms ook een been 🤦‍♂️ Maar dat vergeet je snel met alle leuke ervaringen die je gaat meemaken!

Daarom zeker dikke shout out naar de sponsors: Carmans en Atelier Francois, Big Green Egg en Red Bull

 

Wij genieten alvast nog na van ons resultaat van in Aalter!

En nu afwachten wat de nieuwe ranking zal zijn...

 

In september is de volgende wedstrijd en dan gaat deze reeks wellicht ook eindigen.

In deze reeks blog artikels heb ik geprobeerd om alles wat ik heb geleerd over KCBS competitie BBQ te verwoorden en jullie kennis laten maken van een heel leuke competitie

Daarom zoveel details en emoties.

Ik hoop dat jullie er iets aan hebben, en binnenkort thuis ook eens iets low en slow proberen maken en kom op zeker kijken op 17 en 18 september in Sint Niklaas, want dan zie je hoe het echt is.

Alle info : www.bbqkampioenschap.be

 

Tot binnenkort, voor het slot akkoord van de KCBS Low en Slow BBQ competitie 2022

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Christof
2 jaar geleden

Beste,

Altijd aangenaam om je artikels te lezen. Proficiat met jullie resultaat op de wedstrijd (en de vorige wedstrijden). Maar om even in te gaan op het zelf meedoen aan wedstrijden:: het staat op mijn Bucket list. Maar hoe begin je aan zo iets.? Stel dat je geen compagnon hebt die reeds ervaring in die wedstrijden heeft? De kost van dat arm en dat been wil ik gerust maken. Maar hoe moet die kip er uit zien? Die brisket? Enz. Daar zijn geen workshops denk ik? De smaak is natuurlijk ieder voor zich maar de setting, de verwachting en de opstelling zou je toch ergens moeten kunnen leren. Misschien nog een idee voor jullie? In ieder geval bedankt en goe bezig. Mvg, Christof