BBQ Tapas: Zalm spiesje

Wat ik graag doe zijn soort van mini hapjes maken op de bbq. Tapas, tussengerechten, luxe apero. Noem het zoals je wilt.

Een gepimpte oester, wat naanbrood met pulled pork of belegd met gerookte zalm zijn maar enkele voorbeelden van afgelopen zomer. Vanavond wilde ik mijn hele leuke gesmede spies gebruiken en daarom bedacht ik volgend hapje:
Een zalm brochette gegaard op een Ceder houten plank op deze barbecoa skewer, gelakt met hoisin saus, afgewerkt met sesamzaad, met rode biet scheuten en wasabi noten. En een citroen.
Het moet gezegd : top combo!
En een ideaal hapje of voorgerecht!

En dan nog een woordje techniek over zalm (of iets anders) garen op een ceder houten plank. Eigenlijk is er maar 1 correcte manier mijns inzien:
Niet weken in water en je legt het plankje op de grill, direct boven het vuur, en dit gedurende enkele minuten. Het plankje gaat beginnen roken en warm worden. Als het wat zwart ziet en er komt rook van dan haal je het van de bbq en maak je een indirecte set up. Je legt het plankje met de aangebrande kant naar boven, indirect dus. Op de aangebrand kant leg je de zalm (of iets anders) en je sluit het deksel.
Temperatuur op Max 180 gr.
Als het te warm is ga je de eiwitten eruit zien lopen en dat wil je wat vermijden.

Op deze manier krijg je meteen een rook injectie die je absoluut zal proeven.
Dus, roken op een cederhouten plank doe je op een licht verkoolde kant van de plank

En de plank kan je ook nadien nog gebruiken. Dus da’s niet verloren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.