Heerlijk mals hespengebraad boven open vuur

Heerlijk mals hespengebraad boven open vuur

Afgelopen week kon in een heerlijk hespengebraad meenemen bij Piétrain de Grain, en daar wilde ik wel iets leuks mee doen. Een tijdje geleden heb ik tweedehands een professioneel vleessnijmachine op de kop weten tikken, en dus wil ik geregeld iets maken waar ik dunne plakjes mee kan snijden. Boys and their toys, ik weet het, maar het moet zo leuk maar niet zijn.

Dit hespengebraad heb ik 2,5 dagen in de natte pekel gelegd, goed afgedroogd en vervolgens traag gegaard boven open vuur, dankzij de rotisserie op de Ofyr.Dit kan uiteraard ook boven een vuurschaal, of gewoon indirect in de bbq.

Tot zover de korte uitleg, want het is een net iets uitgebreider proces.Ik wilde namelijk dat dit hespengebraad nog mooi roze bleef en dus moest ik dit een paar dagen pekelen in een pekelmengsel met nitrietzout.Ik wist dat ik met 2,5 dagen wat aan de korte kant zat waardoor het roze minder roze was dan ik had gehoopt. Volgende keer ietsje langer pekelen dus.

Verder heeft dat geen invloed op de smaak en hoef je dat zelfs niet te pekelen.Nadat het goed was afgedroogd heb ik hem in een rub gezet, van noskos, voor spareribs.

Ondertussen had ik een mooi vuurtje opgestookt op de ofyr en de rotisserie erop geïnstalleerd. Doordat ik hiermee de hoogte van het spit kan kiezen kon ik de warmte onder controle houden, want ik wilde het traag laten garen tot een kern temperatuur van 65 gr

Toen ik op kerntemperatuur van 45 a 50gr kwam heb ik hem een eerste keer ingemopt met de Royal Umami saus van SausGuru. Nadien heb ik dat een 2de keer gedaan en dan laten garen tot hij klaar was.Ik heb op beukenhout gekookt dus de rooksmaak krijg je er gratis bij.Ik moet zeggen; de geur was fenomenaal, en het was eigenlijk ideaal om hem dan te snijden en warm te eten. Op open vuur koken is echt zeer leuk, haast mediterend, maar je moet er tijd voor nemen.

Maar ik heb me aan het plan gehouden en hem rustig laten afkoelen, en een dag later in de snijmachine gelegd.

PS Ik heb onlangs een pakketje van Saus Guru mogen ontvangen met tal van sausjes in, en ik ga deze geregeld eens testen en verwerken in mijn gerechten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.