Die deksele Finse plank!

Toen ik zo’n 12 jaar geleden mijn eerste Big Green Egg kocht wist ik niet dat ik in de jaren nadien een half kapitaal ging spenderen aan accesoires en andere bbq’s. Na wat smokers, kwam zo’n 4 jaar geleden ook een Ofyr in mijn tuin staan.En ongeveer zolang staat die Finse plank ook al op mijn to do list.

Een Finse plank is eigenlijk niks meer of niks minder dan een houten plank die je beetje schuin tegen een open vuur zet. Vaak vast geklemd op een vuurschaalEn omdat ik geen vuurschaal heb was het plan om dit op het open vuur van de Ofyr te maken.

Obstakel 1 : die Finse plank is altijd uitverkocht. Het is te zeggen; het systeem dat je gebruikt om die plank in te zetten. Maar tijdje geleden toch kunnen bestellen.Obstakel 2 : bij het plannen om die plank dan eens te gaan gebruiken gemerkt dat die echt wel voor een vuurschaal is, en op geen enkele manier kan worden vastgeklikt op de Ofyr.Obstakel 3: geen tijd meer om een ander systeem te zoeken/bestellen.

En dus, na wat overpijnzingen, erin geslaagd om de plank wel recht te krijgen in de hoop dat het ding ook niet gewoon omkieperde in het vuur. Andere tips altijd welkom!

Maar wonderwel, alles bleek te lukken, en de warmte deed zijn ding…De zalm werd heerlijk gegaard, en toen de hongerige magen zich te goed deden aan deze zalm hoorde en zag ik dat iedereen overdonderd was: wat is dit een ongelooflijke smaakbom.

Ik heb de zalm eerst een paar uur gepekeld zodat die eiwitten alvast hun werk hadden gedaan. Vervolgens fijntjes afgekruid met vooral pepper/lemonTot slot de tijd genomen om hem tot de perfectie te laten garen, en af te werken met lekkere side dishes

Ik was zelf zo tevreden en overdonderd dat ik het 3 dagen nadien nog eens heb gemaakt…Niet twijfelen, en slaag die plank in de grond en leg er wat gloeiende blokken hout naast!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.