The Jack, een bbq wedstrijd die alles heeft veranderd.Begin augustus kregen we te horen dat we waren uitgenodigd om te koken op de Jack, het wereldkampioenschap invitational barbecue.
Wat hier volgt is een relaas van wat het was voor mij en wat het nadien is geworden.

Wedstrijd nr 4 in Meetjesland veranderde voor de eerste keer alles. We werden beste Belg die dag en daarmee haalden we na Ninove onze 2de bun binnen en vergrootte onze kans op the Jack. Bovendien sprongen we in de ranking naar de eerste plaats. Een droom.

Toen dat berichtje : ‘je bent erbij!’
Tom Raes van Southern Dutch, stuurde me dat. Ook zij waren er bij. Dat wordt nog gezellig, dacht ik toen. Little did we know.

Ik heb vaak de vraag gekregen of we dan alle barbecues moeten shippen, maar gelukkig is dat niet het geval. Iedere internationale ploeg kreeg dit jaar een ambassadeur die je ter plekke wat helpt, vooral met hosting en materiaal.
Byron, van de Butt Rub, heeft op 10 minuten van Jack Daniels een domein, de butt ranch genoemd. Een uitzonderlijk bbq paradijs ( zie foto’s) met alles wat je maar kan bedenken, met voldoende guesthouses en rv aankoppelpunten om wel 5 a 6 ploegen te kunnen ontvangen.

Wat Byron voor ons en de andere ploegen heeft gedaan is immens belangrijk geweest. Zonder zijn steun was deelnemen wellicht niet mogelijk. Wat hij zelf niet heeft, heeft hij geregeld via zijn bbq buddys. Smokers, trailers, rv’s, vlees , materiaal. Alles was er. Het enige dat wij meebrachten was ons klein materiaal, kledij en kruiden en sauzen.
Nogmaals een shout out naar Byron om ons op de Buttranch te laten verblijven

Wij mochten de outlaw smoker en trailer gebruiken van Scott Burton, van de ploeg South Pork. Scott is niet zomaar iemand maar zo’n 15 jaar geleden heeft hij samen met iemand anders de 707 uitgevonden!

Op veel wedstrijden wordt er om 7u07 een shotje Jack gedronken, als moment om iedere andere ploegen succes te wensen
In ons land is dat vaak Jack, maar in Us is dat ook vaak bier of bourbon, afhankelijk van de regio. Zo’n cool verhaal ook weer. Dit 707 moment is dus gegroeid vanuit de teams zelf!

Om de outlaw smoker onder controle te krijgen hebben We iedere dag wat klaargemaakt op te oefenen. Iedere smoker werkt iets anders dus wilden we dit zeker onder controle hebben.
En dat moet de maker van de smoker ook hebben gedacht want plots staat hij aan onze trailer met de vraag of alles ok ging en of we nog hulp konden gebruiken! En dus kregen we nog wat gouden tips over vuurmanagement. Outlaw smokers zijn echte competitie beesten, want ze hadden er dit weekend 9 op het veld staan. Da’s meer dan 10 % van alle smokers op dit wk. Ja, dan ben je goed bezig!

Iedere dag op de butt ranch werd het drukker en drukker en kwamen mensen langs. Zo geraakten we aan de praat met Mark Lambert, 7-voudig wereldkampioen ( vooral pork). Zijn team en producten zijn Sweet swine o mine. En hij zou enkele dagen blijven. Ok, en dus gaf hij ons tips en kruiden en heeft hij gekookt voor de aanwezigen. Ja we hebben daar een hele week heerlijk gegeten.
Toen Mark onze pork kwam proeven keek hij verbaasd op en zei: ‘oh this is great! So delicious! ‘
No way dat hij dat net zei. Maar jawel.

Op donderdag organiseerde Byron een feestje, vooral voor de internationale teams, de ambassadeurs , mensen van de kcbs en nog wat andere mensen

Onder deze mensen waren ook 2 pitmasters aanwezig van de Hall of Fame.
Namelijk, Lee Ann Whippon en Dr Bbq zelf
Het bleek een vluchtige ontmoeting die avond.

Vrijdag, day before matchday.
Een laatste test run op de outlaw, met chickenwings. Op het moment dat ze van de smoker kwamen en ingesausd waren, passeerden net Lee Ann en dr bbq onze trailer en kwamen als een hongerige tijger op ons afgelopen: what’s that? I wanna taste that!
‘Euh ja , maar we hebben het zelf nog niet geproefd’, -‘ no worries, we will tell you what we think’
En dan volgde het oordeel: ‘yes this is good, tender, great taste, moister, perfectly cooked.’
Dimi en ik keken elkaar aan en hebben dan zelf ook geproefd en het was inderdaad de beste wing die we hadden kunnen maken. Daags nadien was ze helaas iets minder goed gelukt.

Traditioneel is er op vrijdag nog een dinner, georganiseerd door Jack Daniels, op de Hill. Dat is een berg die ligt op hun domein. Wat ik niet wist dat op die berg een onwaarschijnlijk imposante barn staat waar zo’n 400 mensen kunnen eten. De zon ging net onder. Er speelde een bandje.
Je kon er zelfs naar een pop up barbershop gaan, iets wat ik dan meteen gedaan heb. Het was genieten. Alweer.

Matchdag.
Zeer vroeg uit de veren en koken maar.
We hebben aan 5 categorieën meegedaan: saus, chicken, ribs, pork en brisket.
Toen Dimi de saus ging inleveren hoorde hij iemand zeggen : ‘Good Luck Barbecoa’
De man die dit zei was Tuffy Stone.
Tuffy is een legende en wellicht de bekendste bbqer ter wereld. Het doet wat met een mens seg.

Alles netjes ingeleverd en dan is het wachten op de punten. Daar zit je dan. Tussen 83 ploegen, allemaal grote ploegen en kampioenen. Iets winnen leek ons totaal onhaalbaar en op voorhand was de doelstelling om ergens een deftig resultaat te halen. We hebben op de meeste categorieën de gemiddelde punten gehaald die we in België ook hebben maar die zijn in dit deelnemersveld te laag om mee te strijden. Daarvoor moeten we nog wat oefenen
Maar je weet nooit en dus bleven we met spanning de resultaten afwachten

Categorie saus: eerste deelname. Maak een saus met Jack Daniels.
Place nr 6 : Barbecoa bbq team!
Het zal toch niet waar zijn! We halen de 6de plek binnen, op meer dan 50 ploegen die hebben meegedaan!
Nadien bleek dat we evenveel punten hebben als nr 4, dus hebben we momenteel de 4de beste saus ter wereld :-)
Daar staan we dan. Te lachen en te genieten! Een walk op the Jack.
Meer dan een droom!

Voor ons was dat het hoogtepunt waar we wel even op kunnen teren maar het mooiste moest nog komen.

The Jack 2022 was de laatste wedstrijd van Southern Dutch, onze Nederlandse collega’s, grote winnaars, Europees kampioenen. Mijn bbq avontuur begon bij hen. In de punten waren ze nog niet genoemd. Nog maar 3 namen te gaan en dan zit het erop.
Nr 3 : brisket. Southern Dutch!
De blijdschap die zij en wij allemaal hadden was ongelooflijk! Europe United en blij dat uitgerekend SD op hun laatste wedstrijd mochten meemaken.
Bleek dat ze overall ook nog eens op de 10de plek zijn geëindigd. Wat een wereldprestatie!

We hebben nog gevierd aan de bar van buttranch, en dan zat the Jack er helemaal op.

Het was een waanzinnige week. Ondergedompeld worden in het Mekka van de bbq. Op die moment besefte ik het allemaal nog niet maar bij het schrijven van dit verslag beginnen puzzelstukjes Verder in elkaar te vallen.

Ik hoopte dat ik geïnspireerd kon terugkeren maar het is veel meer dan dit.
Het is next level. De verbeterpunten zijn komen blootliggen maar ook potentiële oplossingen. Dit was een masterclass op zoveel mogelijke manieren die we gaan meenemen op alle vlakken.

Dank u Jack, dank u bbq, wat van een hobby een verrijking maakt in mijn leven.
De emoties die dit allemaal losmaakt is ongekend.

En net op het moment dat je alles wel had gehad, gebeurde er nog iets geheels onverwacht…

To be continued

Reactie plaatsen

Reacties

Kevin Sandridge
een jaar geleden

Hi, Tom! Wonderful write up here about the experience you and Dimitri had at the Jack! A lot of great memories made this weekend for sure!