Et voila, zalm te koop!

Et voila, zalm te koop!

 

Nadat velen me al vroegen naar gerookte zalm, en ik dat deze zomer intensief heb geperfectioneerd had ik een belofte gedaan : ik ga een hoeveelheid gerookte zalm maken en te koop aanbieden.

 

Ik kon dit uiteraard al enkele maanden geleden al gedaan hebben maar ik wil het goed doen. Ik wil namelijk een premium kwaliteit aanbieden. Zowel op gebied van vis, rook en verpakking. Dus begon maanden geleden mijn zoektocht naar al deze onderdelen.

 

Ik wil dat de verpakking mooi is maar die ook voldoet aan de voedsel en verpakkingsnormen dus

ik liet een huisstijl ontwikkelen die nadien breder kan ingezet worden dan alleen voor zalm. En humor. Ik vind humor belangrijk uiteraard. PLOEK tekende pijprokende diertjes en groentjes.

 

Samen met een specialist in verpakkingen zocht ik naar het juiste materiaal. We gaan starten met iets eenvoudigs maar bij grotere verpakkingen later gaan we uitpakken. Op die manier houden we de kosten en dus ook de eindprijs onder controle.

 

Nog iets wat de eindprijs onder controle moest houden is de inkoopprijs. Ik zocht een groothandel die me gegarandeerd verse vis kan en zal leveren. Het belangrijkste onderdeel. Dit moet top zijn.

Het is Noorse atlantische zalm geworden. Hij is vers. Niet diepgevroren.

 

Ik heb nagedacht over de snit. Over hoe de zalm wordt versneden en in de verpakking gaat. Ik snij alles handmatig en niet machinaal. Ik probeerde eerst de traditionele Warenhuis snit. Op de markt snijden ze het dan weer in lange slierten.

Ik heb gekozen voor de ‘sashimi cut’

Hierbij zijn de plakjes kleiner maar dikker.

De smaak komt meer naar voor.

Ideaal als aperitief of voorgerecht.

Of op een toast of in een salade.

 

Nee, niets werd aan het toeval overgelaten.

Daarom heb ik een nieuwe rookkast gemaakt, en weer kilo’s zalm gemaakt. Het moest nog beter. Ik heb complexere recepturen uitgeprobeerd maar terug geëvolueerd naar de eenvoudigere. Soms is simpel beter.

 

In deze hele zoektocht en doorontwikkeling kwam ik tot het besluit dat dit maar het begin is van vele mooie gerechten. Ik ben beginnen experimenteren met gerookte zalm, geinfuseerd met drank.

Je vindt geregeld recepten van gravad lax gemarineerd in bijvoorbeeld gin. Ik heb dit steeds afgehouden.

 

Maar ondertussen is dit wel een aanvulling op het basis aanbod en ben ik aan het experimenten geslagen om gerookte zalm gerechten te maken en dus kan het zomaar zijn dat er ineens ‘zalm -gin tonic’ of ‘zalm- mojito’ wordt uitgebracht. Momenteel staan deze recepturen nog niet op punt dus dat vraagt nog enige tijd.

Tegen dat de zon weer schijnt laat ik wel iets weten. Ik kan nu al verklappen dat ik bij enkele tests dronken ben geworden van zalm eten. De vraag is of dat iets verkeerds is;-)

 

Maar dus, momenteel de klassiekers :

  • the classic one: pure gerookte zalm, in een eenvoudige pekel, gerookt op een mengeling van beuk, eik, kers en jeneverbes.
  • the red eye: de basis van the classic one maar dan gemarineerd in rode biet. Hierdoor krijgt hij een mooie rode kleur, zachte smaak maar zonder de te overheersende aardse smaken.

 

Deze 2 smaken worden te koop aangeboden, in een mooie verpakking, in sashimi cut, per 250gr

 

De prijs bedraagt 13 euro per 250 gr

 

Ja Tom, eindelijk, we snakken hier al zo lang naar. Stuur maar op!

 

Awel, dat doe ik dus niet. Geen gerookte zalm via bpost. Dit is ambachtelijk gemaakt op een manier waarbij de smaak en kwaliteit super belangrijk zijn.

 

Ik ga werken op deze manier: ik zal geregeld aankondigen wanneer er gemaakt zal worden en jullie kunnen via mijn barbecoa website bestellen.

Daar staat ook bij wanneer je de bestelling kan komen afhalen bij mij in Kruibeke.

Ik heb geen winkel en geen openingsuren. Maar wel een grote, aparte frigo. Alles wordt goed koel gehouden.

Betaling gebeurt bij afhaling en kan cash of via payconic.

 

Bestellen is ook betalen. I will hunt you down.

 

 

Ik ga eerlijk zijn, ik wil hier geld mee verdienen anders zou ik er lang niet zoveel moeite insteken.

De reden: barbecue is een geweldige hobby maar ook eentje die verschrikkelijk veel geld kan kosten, en zeker op de manier die ik doe. Veel testen en proberen.

Tijdrovend ook.

 

Ik wil deze blog laten groeien en kunnen meedoen aan het Belgisch kampioenschap

 

Door zalm te kopen steunen jullie me in deze projecten. Jullie kunnen er mee voor zorgen dat ik leuke verhalen kan blijven schrijven.

 

Maar voor niks gaat de zon op en dus wil ik zalm maken in ruil voor jullie steun

 

Dus ja: check even www.barbecoa.be/webshop.

 

Tot snel, aan mijn deur?

Reactie plaatsen

Reacties

Dirk Verhulst
2 jaar geleden

Waar en wanneer kan ik bestelling #14 oppikken?

Tom
2 jaar geleden

Dag Dirk,
ik verwerk zondag alle bestellingen en dan stuur ik je nog een mail. Afhaling is sowieso op 18 feb tussen 13 en 15u
groeten

Tom