Mijn zoektocht naar de perfecte ribbekes. Deel 3

And the winner is…

Onlangs postte ik een verslag van mijn zoektocht naar de perfecte ribben, door 5 verschillende soorten varkens te testen. De respons was overweldigend! De post werd 60 000 keer gelezen ondertussen, en ik werd gecontacteerd door 2 varkenskwekers. Het is fantastisch te merken dat deze mensen dat me zoveel liefde en overgave doen….

Maar de conclusie was wel dat ik nog niet tot een winnaar kon komen, en dat er dus een finale moest gespeeld worden.

De 2 finalisten zijn Piétrain de Grain en Duroc d'Olives Pietrain is een eerder gespierd ras, dat door de kweker op een dieet van oa mais en gekookte aardappelen.Duroc d’Olives varkens worden gekweekt en in de laatste drie maanden krijgen ze olijfolie waardoor ze die smaak krijgen, en daarom zijn ze ook iets vettiger maar met oog voor het intramusculair vet, ofwel de vetmarmering

Maar goed; de finale test werd op dezelfde manier gedaan als de vorige ronde, maar omdat het hier maar over 2 ribben ging heb ik ze op de Big Green Egg klaar gemaakt. Rub van Southern Dutch BBQ, op 120 gr tot aan 70 gr kerntemperatuur, dan ingepakt in butchers paper, en tot 89 gr kerntemperatuur van de bbq gehaald.

Er is echt een groot verschil tussen deze de rassen:

Pietrain is wat vleziger, en iets droger ook, de Duroc d’olives is wat vettiger en waren echte vleesribben met iets bredere botjes. Het was alsof je van een mignonette beet.

Het was een close call, en ik wil zeker benadrukken dat dit mijn test is, mijn smaak ook, dus op geen enkele manier is dit een test die belang heeft.

Maar bij de ribben van Pietrain had ik ribben vast zoals ik ze graag heb: mooi botje, goed behapbaar en lekkere smaak. En dus wordt Pietrain St Louis Cut, het perfecte ras en cut in mijn zoektocht naar de perfecte rib.

Maar mijn diepvries zit nog vol met Duroc ribben en daar ben ik ook zeer blij mee Ook de boston butt van Duroc d'Olives die ik heb liggen wordt binnenkort omgevormd tot pulled pork

In het laatste deel ga ik dan doorontwikkelen en ontdekken hoe en welke kruiding dan het allerbeste is…

Ik vind dit alweer een zeer leerrijke stap, en ik hoop dat jullie er ook iets aan hadden

 

 Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.