How I accidentally cooked the perfect pork belly

How I accidentally cooked the perfect pork belly

 

Niks wees erop wat er die namiddag zou gaan afspelen.

Het was een koude dag, die twaalfde februari.

De zon scheen, maar kleine regenbuien vlogen langs, dat heet dan wisselvallig weer.

 

Doordat er iets meer mensen gerookt zout hadden besteld dan ik nog voorradig had, moest ik nog wat bijroken. Dus ik stak de Kettle Joe aan en liet het zout enkel uren op appelhout roken.

 

Die namiddag bedacht ik me dat ik al een kleine week een buikspek in de pekel had liggen, en die had volgens mij lang genoeg gepekeld. Vreemd genoeg had ik ook een natte pekel gemaakt, iets wat ik bij buikspek eigenlijk niet doe, dan gebruik ik liever een droge pekel

Maar goed, de R2D2 van den familie  (Kettle Joe / Kamado Joe) stond toch aan, op de juiste temperatuur met White Quebracho houtskool. Het zou zonde zijn om deze gelegenheid niet te gebruiken.

 

Ik spoelde het buikspek af en wilde er nog een kruidenrub overdoen. Automatisch greep ik naar de mother of all rubs kruidenrub van Saus Guru, maar ik wilde wat extra paprika kleur en wat pit. Ik kon niet anders dan een mengeling te maken van saus guru en de Pinch of Heat rub van Southern Dutch.

 

Het spek had ik de week ervoor meegepakt bij Pietrain de Grain, toen ik wat ribben had ingeslagen. Ongepland. Was niet van plan om buikspek te maken. Ik wilde wangetjes maken, maar die waren uitverkocht. Dus buikspek mee. Geen idee waarom.

 

Helemaal ingerubd met een mengeling die ik niet kende.

Op de kettle joe,  die autonoom op 140 graden stond en die dit al uren aan het volhouden was, zonder electronische sturing, ging het buikspek erop.

Er lag nog een klein restantje appelhout tussen de kolen van het zout roken.

 

Dacht ik er bij na? Nee niet echt. Het gebeurde in het moment.

 

16u30. ik moet de kinderen van school gaan halen.

Maar dat buikspek is niet klaar. Ik zat tegen de stall aan, dus hem eraf halen was niet het beste plan. Ok, dan laat ik hem liggen, wetende dat ik pas 2 uur later kon oppikken want er moest eerst nog een kinderhobby afgewerkt worden.

 

18u30, ik kom thuis. Temperatuur Kettle Joe was gezakt, maar daar was ik niet rauwig om. Liever zo dan overcooked.

 

Het zag er fantastsich uit. Het rook fantastisch. En het smaakte verschrikkelijk goed. Botermals met de pit van de rub erbij.

Ik sneed het aan zoals een stuk cake, het had zelfs die vorm.

 

Niks wees erop wat er die dag zou afspelen, maar per ongeluk had ik het perfecte buikspek gemaakt. En daar ga ik me niet voor verontschuldigen.

 

#notsorry

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.