When in champagne you buy champagne

15 jaar geleden vroegen enkele vrienden me of ik mee wilde gaan naar de champagnestreek om daar bij de lokale champagneboeren te gaan degusteren. Dat werd al snel een jaarlijks trip en ondertussen ben ik al voor de 13de keer op ontdekkingstocht geweest langs de route du champagne. Een aanrader!De harde kern van toen gaat nog steeds mee. Fantastisch toch?!En omdat er naast eten ook eens lekker gedronken mag worden, wil ik beknopt een paar tips geven over deze regio.

Iedereen die eens graag een glas champagne drinkt zou dit eens moeten doen: en het is zo simpel… het enige wat je moet doen is een hotel of een chambre d’hôtes boeken en op 3,5 uur ben je al net onder Reims. De champagnestreek is best uitgestrekt, want het uiterste punt is volgens mij Les Riceys en dat is toch 5 uur rijden van mij thuis. Overigens zeer aan te raden want heerlijke champagnes daar!

Maar de laatste jaren bezoeken we dus vooral het noorden; andere ondergrond en andere druiven, dus andere smaken. En vooral niet zo ver rijden. Als we om 7 u s morgens vertrekken kunnen we om 11u al aan de champagne zitten. En zelfs zo vroeg op de dag smaakt dat enorm.

Wij gaan met ons ploegske echt op te proeven en te kopen, dus proberen we toch zo’n 7 huizen per dag te bezoeken. Soms ben je er op een half uur buiten soms pas na 2 uur, afhankelijk de gezelligheid. Maar niet iedereen moet dit zo intensief te doen. 2 of 3 huizen en een picknick tussen de druivenranken is ook zeer leuk!

Afgelopen weekend zijn we onze voorraad weer gaan bijvullen en hebben we zo’n 10 huizen bezocht waarbij het aantal verschillende soorten niet meer bij te houden was. Prachtige proefkamers, schitterende views over de velden, hele knappe wijnkelders, kortom het leven is dan en daar zeer mooi…

Het was weer een topeditie en we hebben weer enkele parels ontdekt, en enkele gevestigde waarden hebben weer bevestigd.

En oh ja: champagne Brut vanaf 14,50 euro, ze bestaan dus nog!

Dus trek er gerust op uit, hierbij enkele van onze ontdekkingen en vaste stops :

Champagne Hervé MathelinChampagne Loriot Père et FilsChampagne Pessenet Jean-JacquesChampagne Robert-AllaitChampagne Angélique LacroixOrban Francis

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.